Як ловити наноджигом узимку. Топ 7 порад від риболова-експерта Сергія Романова


Узимку здебільшого риба поводиться пасивно. Можна багато пересуватися, перебираючи свій арсенал, вагу грузила й подачу. Чи скористатися «ключиком», який зветься «наноджиг».


Що таке наноджиг?


Ця ловля спінінгом на мормишку, чи «рознесенку» до 1 грама. Приманка – «їстівний» силікон. Завдання – зімітувати мініатюрних мешканців водойм, які є кормовим об’єктом риби – черв’яки, личинки, різні ракоподібні й жуки.



Приманки


Мормишку оснащуємо як різаними фрагментами великого черв’яка, так і готовими приманками. Зараз на прилавках з’явилися дрібні варіанти ходових моделей черв’яків і личинок – Flagman Hitomi 1,1”, Crazy Fish Polaris 1,2” і Tipsy 1,2”. Штучний мотиль Flagman чи Berkley.



Вудлище


Спінінгове вудлище має бути досить «повільним», аби закидати й анімувати легкі приманки. Що делікатніше вудлище, то більше задоволення отримуєш від процесу ловлі й виважування. Новачку підійдуть спінінги, призначені для ареа ловлі: Flagman Areata, Azura Olivia тощо.



Котушка


Згодиться котушка мінімальних розмірів 1000 чи 2000. Ключова вимога – якісне укладання тонких шнурів і волосіні.


Волосінь


Що тоншими є РЕ шнур чи волосінь, то делікатнішою буде подача, але й імовірнішими стане розрив при зачіплянні. Гадаю, варто придивитися до плетінки #0,25–#0,3 по Японії, волосіні й флюорокарбону діаметром – 0,1 мм. З плетінкою чутливість більша, але складніше виконувати правильну проводку через низьку розтяжність. З волосінню відбувається правильна проводка, але страждає дальність закидання. Флюорокарбон тоне, що дозволяє швидше занурити приманку у потрібний горизонт.


Проводка


Перевагу віддаємо мікродрижанням, ворушінню біля дна, вітаються тривалі паузи. Кожен риболов має індивідуальну техніку, яку напрацьовує годинами, що витрачає на улюблене заняття.


Вилов


У вилові окрім окуня і щучки трапляються густера, плітка, бичок, йорж та інші види риб. Розмір непередбачуваний – від дрібноти, до трофейних «кілошок».


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!